A mesura que la nostra comprensió de la malaltia de la càries i el seu tractament millora, ho fa a l’hora l'odontologia, canviant l'enfocament quirúrgic per un altre de Mínima Intervenció. Es vol aconseguir que en pocs anys, la restauració clínica de la càries sigui l'últim recurs de tractament.

Posant èmfasi en la identificació i la prevenció, i ocupant-nos de fomentar una relació de comprensió entre doctor i pacient, aconseguirem cada vegada un major nombre de pacients interessats en aquesta pràctica. Seran pacients que se sotmeten feliçment a una sèrie de proves rutinàries i senzills procediments preventius contra la càries, en lloc d'haver de enfrontar-se a freqüents intervencions clíniques.

Per prevenir les malalties bucodentals i, per tant, les derivades com a conseqüència d’aquestes, resulta molt efectiva la combinació de la neteja mecànica professional, la instrucció d’higiene d’un mateix, la motivació al pacient, una dieta sana i medicaments que ajuden a fomentar la remineralització.

La càries és una malaltia multidisciplinar, es dóna si hi ha presència de la bactèria que l'origina, Streptococcus mutans, amb sucre, hidrats de carboni, i una superfícies per desenvolupar-se, les dents. Pel que és important controlar aquests tres factors per tal d'evitar que es desenvolupi la càries.

Preventiva i salut bucodental
Orientació nutricional


Pas 1:

Esbandeix la teva boca amb aigua per eliminar partícules soltes.

Pas 2:

Passa el teu raspall de dents SENSE PASTA amb un Angle de 45 º sobre les peces dentàries i genives. Has vibrar, rotar i botar. (Veure vídeo)

Pas 3:

Utilitza la seda dental per netejar la placa entre les dents (punt de contacte, el punt més estret entre dues dents contigües).

Pas 4:

Amb els raspalls interdentals elimina la placa que s'ubica en l'espai interproximal (entre punt de contacte i geniva). (Veure vídeo)
Amb el interdental elimina la placa dentària que no aconsegueix remoure la seda.(Veure vídeo)

Pas 5:

Finalment has de tornar a passar el teu raspall per totes les dents, genives i llengua, utilitzant la mateixa tècnica del pas 2, però aquesta vegada amb PASTA DE DENTS preferiblement amb fluor, per protegir contra la càries, i sense detergent, per evitar reduir la saliva i així els seus beneficis en boca.

Pas 6:

Si fas servir pasta sense detergent, no rentades, només elimina l'excés en boca.
Esbandeix-te lleument si fas servir una pasta amb detergent per eliminar l'excés d'escuma però no massa per mantenir fluor tòpic en boca.


Respallat dental manual
Respatllat dental electric
Ús de seda dental
Flossers, facilitant l'ús de la seda dental
Ús de respalls interproximals
Ús de seda, interproximals i raspadors linguals
Ei menuts, un missatge d'en Pocoyo per vosaltres!
Quan els potencials factors de risc de càries han estat identificats específicament, serà possible aconsellar i poder prendre mesures preventives òptimes:

Animar el pacient a canviar certs hàbits alimentaris perjudicials i proposar un estil de vida més saludable.
Mostrar al pacient com mantenir una higiene bucal adequada, especialment amb l'ús de productes basats en Fluor, reveladors de placa i colutoris antibacterians.
Conscienciar de la necessitat de realitzar revisions regulars que incloguin tests de saliva i bacteriològics.

Corregir el desequilibri mineral dental. Aquesta opció preventiva és possible ara gràcies a l'aparició del CPP-ACP (Recaldent ™), un complex format per un Fosfopéptido de Caseïna (CPP) i Fosfat càlcic amorf (ACP). Recaldent ™, aporta gran quantitat de ions lliures de calci i fosfat a l'esmalt dental que són transformats en cristalls de fosfat càlcic. Productes com el Recaldent ™, estan disponibles avui dia en el mercat i altres més ho estaran en el futur.
Emprar ionòmers de vidre fluorats per protegir les fissures en molars en erupció.
El procés de restauració de cavitats pot ser considerat com una oportunitat per a més de restaurar, protegir la dent, emprant per exemple, ionòmers de vidre fluorats.

1. Propietats físiques

Adhesivitat. Com més adhesiu sigui l'aliment, major temps romandrà unit a la dent. És el cas dels torrons i llaminadures.
Consistència. Un aliment dur i fibrós com la poma o la pastanaga exercirà una acció de neteja natural, autoclisi, sobre la boca. Els tous tenen tendència a adherir, com els pans tous, llet bovina, galetes, plàtan, ...)
Tamany de la partícula. Els formats per partícules petites tenen major probabilitat de quedar retinguts en solcs i fissures.

2. Ocasió en què es consumeix l'aliment

Preventiva i salut bucodentalLa cariogenicitat d'un aliment és més gran en ser menjat entre els àpats principals, com a mig matí i mitja tarda, que quan s'ingereix durant elles, en l'esmorzar, dinar i sopar. El motiu és que durant els àpats es produeix una major salivació, una modificació del pH bucal, i el variat de l'alimentació obliga a un augment dels moviments musculars de galtes, llavis i llengua, de manera que s'accelera l'eliminació de residus de forma natural i fisiològica.


3. Freqüència

Com més vegades al dia s'estigui ingerint aliments rics en hidrats de carboni, que són els aliments que més compleixen amb els criteris anteriors, més gran serà el potencial cariogènic d'aquests.

Sovint cal una valoració per part d'un professional en odontologia i prevenció, cada pacient necessita d'unes indicacions i explicacions específiques.


A continuació t'ensenyarem com raspallar les dents, també a reconèixer i saber quins són els aliments cariogènics, que provoquen càries.

Els aliments cariogènics són aquests aliments que al consumir faciliten la formació de la placa bacteriana, fermenten més temps en boca i propicien un ambient àcid. Els hidrats de carboni són els aliments cariogènics per excel·lència.

Aquests aliments compleixen amb les següents característiques:
Prevenir la càries és possible si el pacient està disposat a canviar els seus hàbits. Perquè la prevenció de la càries sigui efectiva, hauran de millorar la dieta i el raspallat. A la pràctica, els tractaments de prevenció activa intenten reduir els factors de risc de la càries i fomentar la remineralització.

Cal parar-se a pensar en una dada, com és possible que més del 90% dels pacients que es visiten per primera vegada a una consulta odontològica, donin un NO per resposta davant la pregunta que si algú els ha ensenyat a raspallar les dents? OSICS, pretén canviar aquesta xifra.

Els autors conclouen que "mostrem les dents i et diré qui ets i el que el teu cos necessita per estar en millor estat de salut."

Higiene bucodental
Fiolosofia OSICSServeis odontològicsServeis complementarisEt recomanemOSICS 2.0

Create a free web site at www.plisweb.com